Schaamlipcorrectie

ALGEMEEN
Een schaamlipcorrectie is een plastisch-chirurgische ingreep waarbij de grootte en/of vorm van de binnenste en/of buitenste schaamlippen wordt aangepast. Vrouwen kunnen om uiteenlopende redenen kiezen voor een schaamlipcorrectie, zoals ongemak bij het fietsen, sporten, vrijen of dragen van strakke kleding. Ook esthetische redenen kunnen een rol spelen. De medische term voor deze ingreep is labiaplastie.

VOORBEREIDING
Tijdens een consult op onze polikliniek zal de plastisch chirurg uw situatie en wensen bespreken. Uw algemene gezondheid zal worden beoordeeld en er zal worden gevraagd naar allergieën en medicijngebruik. Het is belangrijk om eerlijk en open te zijn over uw verwachtingen en eventuele zorgen. De chirurg zal u informeren over de mogelijkheden en de te verwachten resultaten.

Bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. Daarnaast adviseren wij u om minstens zes weken voor de ingreep te stoppen met roken, aangezien roken de bloedvaten vernauwt en hierdoor problemen bij de wondgenezing kan veroorzaken.

WERKWIJZE
Een schaamlipcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, maar kan ook onder algehele narcose plaatsvinden indien gewenst. De ingreep duurt ongeveer één tot twee uur. De plastisch chirurg zal overtollig weefsel verwijderen en de schaamlippen vakkundig vormgeven. De wond wordt gesloten met oplosbare hechtingen.

MOGELIJKHEDEN EN VERWACHTINGEN
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over het resultaat van een schaamlipcorrectie. De ingreep kan zowel het uiterlijk als het comfort van de schaamlippen verbeteren. Na de operatie zullen de schaamlippen minder gezwollen en beter geproportioneerd zijn, wat kan leiden tot een groter zelfvertrouwen en comfort.

RISICO'S EN COMPLICATIES
Een schaamlipcorrectie kent, net als elke andere operatie, bepaalde risico's en complicaties. Er is een kleine kans op een nabloeding, infectie of een allergische reactie op de verdoving. Het is ook mogelijk dat u niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat. In zeldzame gevallen kunnen er problemen optreden bij de wondgenezing, waardoor littekens zichtbaar blijven of het resultaat minder bevredigend is.

NA EEN SCHAAMLIPCORRECTIE
Na de ingreep krijgt u instructies voor de nazorg en pijnbestrijding. U kunt enige pijn, zwelling en blauwe plekken ervaren. Dit zal na enkele dagen tot een week verminderen. Om het herstel te bevorderen, is het belangrijk om het behandelde gebied schoon en droog te houden. Meestal wordt geadviseerd om de eerste week geen tampons te gebruiken en gedurende twee tot vier weken seksueel contact te vermijden. Lichte dagelijkse activiteiten zijn meestal na enkele dagen weer mogelijk, maar zware inspanning en sporten dienen tenminste twee weken vermeden te worden.

Het is belangrijk om de instructies van uw plastisch chirurg op te volgen en eventuele problemen of abnormale symptomen tijdig te melden. Via het ziekenhuis zijn we dag en nacht bereikbaar.

KOSTEN
De kosten van een schaamlipcorrectie worden doorgaans niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar, tenzij er sprake is van een medische indicatie. Iedere verzekeraar hanteert hierbij zijn eigen regels. Als de verzekeraar de ingreep niet wil vergoeden, bestaat de mogelijkheid de operatie toch uit te voeren, voor eigen rekening. 

Mocht u overwegen een schaamlipcorrectie te ondergaan, neem dan contact op met onze kliniek om een consult in te plannen. Onze plastisch chirurgen staan klaar om u te begeleiden bij het maken van een weloverwogen beslissing en u te voorzien van de beste zorg en resultaten.