Facelift

ALGEMEEN
Naarmate we ouder worden, verliest de huid zijn elasticiteit en kunnen rimpels, plooien en verzakkingen ontstaan. Een facelift is een chirurgische ingreep om de veroudering van het gezicht te verminderen en een jongere, frissere uitstraling te creëren. Een facelift kan worden gecombineerd met andere ingrepen, zoals een halslift, ooglidcorrectie of voorhoofdslift voor een algehele verjonging van het gezicht.

VOORBEREIDING
Tijdens een consult op onze polikliniek wordt u onderzocht of u een geschikte kandidaat bent voor een facelift. Uw algemene gezondheid wordt gecontroleerd en er wordt gevraagd naar allergieën en medicijngebruik. Bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners) moet u een aantal dagen voor de operatie niet meer gebruiken. We adviseren u om minstens zes weken voor de ingreep te stoppen met roken, aangezien roken de bloedvaten vernauwt en problemen bij de wondgenezing kan veroorzaken.

WERKWIJZE
Een facelift wordt uitgevoerd onder algehele verdoving en duurt ongeveer drie tot vijf uur, afhankelijk van de omvang van de ingreep. De plastisch chirurg maakt een incisie voor het oor, rond het oor en soms achter het oor. Hierdoor kan de huid van het gezicht en de hals losgemaakt worden en strakker getrokken worden. Overtollige huid wordt verwijderd en de onderliggende weefsels en spieren worden gelift en verstevigd. De incisies worden zorgvuldig gehecht om de littekens zo onopvallend mogelijk te maken.

MOGELIJKHEDEN EN VERWACHTINGEN
Het is belangrijk om een reëel verwachtingspatroon te hebben wanneer u overweegt een facelift te ondergaan. Een facelift kan de tekenen van veroudering verminderen en een jonger, frisser uiterlijk creëren, maar het stopt het verouderingsproces niet en het resultaat is niet permanent.

RISICO'S EN COMPLICATIES
Een facelift heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op nabloeding, infectie of een negatieve reactie op de verdoving. Daarnaast kunnen er littekens ontstaan die altijd enigszins zichtbaar blijven, maar deze worden meestal goed verborgen in de natuurlijke plooien van het gezicht en achter de oren. Tijdelijke zwelling, blauwe plekken en gevoelloosheid in het gezicht zijn normaal na een facelift.

NA EEN FACELIFT
Na een facelift moet u rekening houden met een herstelperiode van ongeveer twee weken. Uw gezicht zal gezwollen en mogelijk blauw zijn, en u kunt enige pijn en ongemak ervaren. Het is belangrijk om uw hoofd de eerste dagen na de operatie omhoog te houden en volden voldoende rust te nemen. Het is aanbevolen om de eerste dagen na de operatie een koud kompres op uw gezicht aan te brengen om de zwelling te verminderen. Uw plastisch chirurg zal u informeren over het verwijderen van hechtingen en wanneer u uw dagelijkse activiteiten kunt hervatten.

Zorg ervoor dat u uw gezicht de eerste paar weken na de operatie niet te veel belast en vermijd zware lichamelijke inspanning. Over het algemeen kunt u na ongeveer vier tot zes weken weer terugkeren naar uw normale activiteiten, inclusief sporten en zwaardere inspanningen.

Het is belangrijk om te weten dat de resultaten van een facelift niet onmiddellijk zichtbaar zijn door de zwelling en blauwe plekken. Het kan enkele maanden duren voordat u het uiteindelijke resultaat van de ingreep kunt zien. Zorg ervoor dat u gedurende de herstelperiode regelmatig contact onderhoudt met uw plastisch chirurg om uw voortgang te bespreken en eventuele zorgen of vragen te bespreken.

KOSTEN
De kosten van een facelift variëren afhankelijk van de omvang van de ingreep en eventuele aanvullende behandelingen. Facelifts worden meestal niet vergoed door de ziektekostenverzekering, aangezien ze als cosmetische ingrepen worden beschouwd. Neem contact op met uw verzekeraar om te informeren naar de dekking en eventuele vergoedingen.

Het is belangrijk om een erkende en ervaren plastisch chirurg te kiezen voor uw facelift om de beste resultaten te bereiken en mogelijke complicaties te minimaliseren. Neem de tijd om uw opties zorgvuldig te overwegen en wees goed geïnformeerd over het proces en de verwachte resultaten voordat u een beslissing neemt.