Buikwandplastiek

ALGEMEEN
Door vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan uw buikwand verslappen, soms met overschot aan huid en/of vet. Dit overschot kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdomino- of buikwandplastiek.

VOORBEREIDING
Tijdens een bezoek op onze polikliniek wordt u onderzocht of u een geschikte kandidaat bent voor een buikwandplastiek. Dit kan een mini- of volledige buikwandplastiek betreffen. Bij een mini buikwandplastiek wordt de huid vanaf de onderbuik/schaamstreek tot aan de navel losgemaakt, bij een volledige buikwandplastiek wordt de huid tot aan de ribbenboog losgemaakt.

Verder wordt uw algemene gezondheid onderzocht en soms een bloedonderzoek verricht. Er wordt gevraagd naar allergieën en geneesmiddelen gebruik.

Bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken. We adviseren u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan.

Als u nog veel vetoverschot heeft is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.

WERKWIJZE
Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. U verblijft 2 tot 3 dagen in ons ziekenhuis. De operatie duurt ongeveer twee uur.

Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de navel of ribbenboog. Bij een volledige buikwandplastiek wordt de navel rondom omsneden, zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, kunnen deze worden verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains(dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt. Meestal duurt dit twee dagen.

MOGELIJKHEDEN EN VERWACHTINGEN
Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt en het overschot aan huid zoveel mogelijk is verwijderd.

RISICO'S EN COMPLICATIES
Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden.

Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels onder de'bikinilijn. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

NA EEN BUIKWANDCORRECTIE Na
een volledige buikwandplastiek, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed aan te laten liggen, moet u gedurende één à vier weken een steunend korset om de buik of een panty-broekje dragen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.

Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg. Via het ziekenhuis zijn we dag en nacht bereikbaar.

KOSTEN
De kosten van een buikwandcorrectie worden alleen door de ziektekostenverzekeraar vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Echter, iedere verzekeraar hanteert hierbij zijn eigen regels.

Als de verzekeraar de ingreep niet wil vergoeden, bestaat de mogelijkheid de operatie toch uit te voeren, voor eigen rekening. De kosten van een mini buikwandplastiek bedragen vanaf 2000 euro, een volledige buikwandplastiek vanaf 3500 euro.